Öppet sinne eller inskränkt konservativ?

Jag blev häromdagen väldigt uppretad på ett antal okända människor i vår avlånga land, skulle vilja säga att väldigt uppretad är en kraftig underdrift! Mordisk är nog en mer sanningsenlig beskrivning, eller inte mordisk men kroppen började producera adrenalin och jag ville fajtas, om än med ord och jag skrev tre inlägg på den här artikeln.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/skadliga-kemikalier-i-tatueringsfarger-1.1118733

Kemikalieinspektionens första test av tatueringsfärger visar att flera av färgerna innehåller skadliga ämnen och kraftigt överskridna gränsvärden. Av 31 undersökta färger var det bara 5 som höll måttet.

En orange färg innehöll åtta olika metaller och minst fyra av dessa var över de gränsvärden som Europarådet rekommenderar för tatueringsfärger och preparat för permanent makeup. Det visar studien som DN har tagit del av.

– Vi kan inte säkert säga att någon av de testade färgerna är säker för kunden. Testet gäller bara ett urval ämnen, det kan finnas fler skadliga ämnen i färgerna, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen, och hänvisar till produktsäkerhetslagen och försiktighet.
De 31 färgerna var inte slumpvis valda utan särskilda nyanser plockades ut. Margareta Daho betonar att det bara är ett exemplar av varje färgsort som har testats, och det bara en gång.

Annons:
//

I testet överskred den svarta färgen gränsvärdet för bensapyren med 480 gånger.

I tio av färgerna fanns en eller två aromatiska aminer av ett slag som över huvud taget inte bör finnas i tatueringsfärg.

– De ämnen som vi sökt efter är de allra mest hälsofarliga kemikalierna. Allergiska reaktioner av tatueringar är medicinskt dokumenterade, men vi vet inte hur ämnena påverkar hälsan på andra sätt, säger Margareta Daho.

Kemikalieinspektionen kontaktar nu handlare i Sverige som levererar färgen till tatuerarna.
– Det är deras ansvar att se till att det inte säljs färger som kan vara skadliga för konsumenterna. Jag tycker att de som tillverkar dessa färger redan borde känna till Europarådets riktlinjer, säger Margareta Daho.

Sveriges registrerade tatuerare, SRT, ser ingen anledning till oro men önskar en fortsatt utredning.

– De som arbetar seriöst i Sverige följer de regelverk som finns i Europa. Problemet är nog den parallella importen, som har ökat, säger SRT:s­ ordförande Jens Bergström.
Att tatuering är mycket populärt och närmast blivit vardagsmat märks inte minst bland Stockholms tatuerare. De har fullbokade scheman, vissa har luckor först en bit in i juli.
Peter Svensson arbetade intensivt i går i studion på Kungsholmen:

– Vanligen frågar kunderna inte så mycket om färgerna, men de nya testresultaten kommer kanske att ha en liten påverkan på det.

Annika Carlsson

annika.carlsson@dn.se

Varför retade nu det här upp mig? Det gjorde det inte!

Men det som diskuterades till 85% i följande 76st kommentarer var tatueringar bra/dåligt fult/snyggt smart/korkat

Vad hände? det var väll inte det artikeln handlade om, personligen tycker jag att det jag tror var ”grund idéen” till artikeln var bra. Sen tycker jag väll inte artikeln var särskilt bra eller informerade. det var som de flesta artiklar ONDBRÅDDÖD efter som det säljer, varningsrapporter efter stora testeter.

Okey vilka djävla färger var det då? Namnen tack så man får veta vad jag ska akta mig för!

här under följer mina 3 kommentarer, som jag själv tyckte blev ganska bra jag är ju som det nog framgår för friheten att uttrycka sig med kroppsutsmyckningar i alla des former även om jag inte förstår mig på alla.

jag tycker det kan vara om det är vad jag upplever som ”rätt” vackert, snyggt,  sexigt & fasionerande. Medans om det är ”fel” är anskrämligt, fult, avtändande och fasionerande (ja det är fort farande fasionerande, men mer ”Hur tänkte du nu?”)

Jag har själv haft en piercing som den korta tid den satt i jag tyckte var riktigt intressant och speciellt och jag har som ni kanske tidigare läst en på börjad tatuering på höger sida föreställande vissnande lotusblommor och en gammal ärad och sliten koifisk.

Kommentar nr 1.

Huum är en del av er som skriver här på riktigt?

Nog för att jag vet att en del är väldigt dömande av naturen. Men det jag läser här under måste ju ett skämt!
Människan har sedan väldigt lång tid tillbaka 100 tals år visat sin tillhörighet med olika former av utsmyckad. inte konstigare en att visa följer en outtalad klädkod (en norm)
Hade ingen aning om att vi i dagens samhälle hade så inskränkta och konservativa människor. Men ni är helklart rätt till eran åsikt ni också!
Vilka är färgerna?

dyslektiskairrfärder, (Webbsida) 12:38, 9 juni 2010.

Kommentar nr 2.

@TT: Vill bolla en tanke med dig bara säger inte att det är något fel i ditt argument 18:41,9 juni 2010. Eller kanske 2st. 1. Hur vet du att några nobelpristagare inte har tatueringar? 2. Du kanse har rätt att det är så nu, men om 40år om världen fortfarande finns kvar vill säga, Tveksamt kanske! Kommer du då hitta någon Nobellpristagare utan tatto? inte om den trenden så är just nu, i dag har väldigt många ungdomar (22-30år) tatueringar och de kommer från många olika samhällsklasser, skolor yrk

dyslektiskairrfärder, (Webbsida) 20:57, 9 juni 2010. 

Kommentar 3.

Kommentarerna ska hålla respektfull ton.
Känns som att vi har olika åsikter om vad respektfull ton betyder!
För min del så känns det som en del inte uppfyller det jag skulle kalla respektfullt!

dyslektiskairrfärder, (Webbsida) 14:15, 9 juni 2010.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: