Nord eller syd?

Något jag de senaste dagarna har reflekterat över är en skillnad! Jag har tänkt på det några gånger då och då när jag har sett tex en film eller tv serie som handlar om  tex amerikanska poliser. I tv serien ”The wire” så får poliserna sgt. Carver & det. ‘Herc’ hela tiden från en av sina överordnade; vart befinner du dig?

När de svarar på det här så vet de alltid i vilket väderstreck deras näsa pekar åt. Samma i massa böcker som man läser som tex Lee Childs ”Jack Reacher serie han kan alltid peka ut rätt håll. Det hela har ju mest känts lite ”hoolywood” aktigt. Men när vi vi va i New York så ändrade jag faktiskt min åsikt, efter som så fort man frågade någon om vägen så involverade alltid ett svar som pekade ut en rikting en ett väderstreck. När man tänker efter inte så konstigt med tanke på hur NYC är planerat.

om någon skulle släppa ner mig i göteborg och be mig peka ut nordväst så skulle jag stå som ett fån, jag har inte en aning? Vet inte om det bara är jag som är totalt väderstrecks handikappad eller om det även gäller för de flesta ”storstadsborna” i Götet?

Är den kunskapen något att ha? Är den värd något? Jag vet inte kanske är det med den som med de där andragradsekvationerna, vad har jag för nytta av de när kommer jag någonsin använda dom? Eller kanske kom mitt liv hänga på det i framtiden antingen bokstavligt eller som någon fråga i vem vill bli miljonär? En sak jag dock konstaterar, man borde faktiskt ängna det lite tanke, jag menar nu inte att vi ska ta en fet catepillar bulldozer  jämmna Götlaborg med marken och bygga upp det på nytt i eftrerapande NYC rutmönster bara för vi ska tvinnga oss att lära oss att veta i vilket väderstreck näsan pekar åt! Men kanske borde både gemeneman och staten slänga in lite kompassriktningar i stadsarkitekturen så vi lär oss det och inte är helt vilse i framtiden när världens ser ut som en Madmax kopia. Då kan det ju vara bra om vi åtminstone har förmågan att veta åt vilket håll vi ska traska!

 

 

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: