Pengar eller moral?

Idag kan man få en mobil för 1kr, det utlovar i alla fall reklamen. Inte nog med det, vi snackar en ”smartmobil” inte en gammal hederlig 2110 från Nokia ala nittiotal.
Men vi vet ju också att det här inte är sant, för degen ska ju in och det är inget undantag för att det är en mobiltelefontillverkare. Så de extra laxarna som de vill ha plockar de ut i lite andra ”sköna” avgifter och små tillägg.
Men den största utgiften är produktionskostnaden och den betalar inte du! smart va? Men jo det gör du faktiskt fast indirekt, lite som när man för i tiden pratade om att sälja sin dyra själ till Hin håle själv.

Men i dag betalar du inte med din själ, för Lucifer har fattat att själar inte är värda ett ruttet lingon längre. Troligtvis är det redan totalt överfullt där ner. Du får vänta lika länge i skärselden i väntan på att få koma in innan för helvetsportar som du får vänta på ett förstahand kontrakt på en fräsh 3a i Linnestan.  Att det  är så fullt i helvet  har säkert relaterar i myndighets problem med att få tillstånd att bygga ut några kretsar. Fan ska ju redan vara en sur jävel att ha och göra med. Så hur tror du han är efter att blivit nekad utbyggnadstillstånd för Krets nummer tio där alla vi som har ladddat ner efter som piracy is a crime ska hamnna för han fyllt i en blanket fel?
Nej dagens valuta är inte själen utan wait for it….. MORAL! Jo det är sant true story! Moral, va fan vi vet väll knappt hur det stavas i vår tid? Lider inte vi av avsaknad av moral? Jo och det ju det som är poängen vi har sålt vår moral al-Shaitan. För vi låter vår kära lilla nalles produktions kostnad betlas med andras liv, vår planet och just din moral.

Vad fan skriver han om?

Erkänn det var vad du tänkte!

Men det är faktiskt så! Har du brytt dig om att ta reda på hur tillverkningsprocessen går till? Om du gjort det? Bryr du dig, eller känner wtf inte mina problem?

Här kommer fakta från boken Ekonomi och Moral – Vägar mot ökat ansvarstagande skriven av Karl Johan Bonnedahlö & johan Sandström 2007, samt mina egna tankar och reflektioner om det.
Ett av de ämnen som behövs för att skapa vara små elektroniska underverk som vi är så sjukt beroende av är Coltan! Har för mig att det är ca 80% av allt coltan finns i eller här för från Kongo-Kinshasa (demokratiska republiken Kongo)
En av de stora anledningarn till att man krigar där nere är att man slås om makten om Coltanet. Enligt unicef 2006 så hade nästan 4 miljoner människor dött mellan år 1998 och 2006. Nu hävdar man att kriget tog slut år 2003 oficilet, men ändå dör ca 1200 mänsiksor varje dag  på grund av krisgsrelaterade orsaker. Nästan 3.5 miljoner mäniskor är på flykt och 17 miljoner har inte mat för dagen.

Så när resten av världen köper coltan därifrån för våran tekninska utvekling stöder vi indirekt de övergrepp som sker mot invånarna i Kongo-Kinshasa. Väst världen hävdara att Slaveriet är avskaffat, de verkar inte räkna traficking dit konstigt nog. Men vist slaveriet är avsakffat, prisa den du till ber!

Är du dum eller bara oalmenbilldad? Slaveriet avskaffat? jo dom som är krigsfångar eller bara ofrivillig arbetskraft som tvingas med omoraliska metoder i jakten på Coltan i Afrika dem håller verkligen med inget slvari i här inte.

Ibland innehåller våra tekniska prylar små kiselplater. ”Upp i mot 1500 liter rent vatten förbrukas för tillverkningen av av en 15cm kiselplatta. Rent vatten är ofta en brist vara i de länder dår kompineterna tillverkas.” Med rent vatten menas ”oftas” destillerat vattten.

Det här kan ju vara något att tänka på nästa gång man känner att man vill ha en ny mobil för den gmala har man ju redan haft ett halv år!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar